Lustifikationstabellen: Världens modernaste land

fredag 14 september 2007

Världens modernaste land



I gårdagens P1 Morgon bombade en reporter ut till Uppsalaförorten Gottsunda för att tala med en kvinna på Svensk handel och en Icabutikschef om handelns förberedelser inför Ramadan, som ju inleddes igår. Det är tillfälle att tjäna stora pengar, för nu ska det festas. Och samtidigt ett bra tillfälle att låta så kallade nysvenskar veta att de visst räknas, syns och respekteras. Det är bra, absolut.

Lobbykvinnan vars organisation också tagit fram en multikulturell kalender för handeln, så att de kan slå mynt av de nya högtiderna på samma sätt som de gamla, tipsade bland annat om att skyltningen i butikerna den närmaste månaden bör undvika referenser till alkohol och fläskkött.

Under Ramadan saluförs och handlas till exempel linser, russin, lammkött och honung. Många svenskar frågar oss om hur de ska använda de orientaliska varorna, vittnade butikschefen. Det är ju förståeligt. Och är det någonting de gamla, svenska högtiderna går ut på är det ju konsumtionen av just fläsk och sprit. Det är väl till och med det närmaste vi kommer en nationell identitet – fläskmättnad och spritfylla.

Och jag kom till insikt om varför det faktiskt finns en så stor klyfta mellan Vi och Dem.

Inga kommentarer: