Lustifikationstabellen: Annars? (Petter gästbloggar)

söndag 2 december 2007

Annars? (Petter gästbloggar)

Här om dagen: Jag fick samma tanke som jag fått flera dagar i rad. Jag såg "Nyhetsmorgon" och Triss-skrapet. Det är 5 minuter värda att analysera.

Det handlar om kallprat. Samtal och dialoger som inte har någon som helst annan anledning att existera än att fylla ett obekvämt tomrum. Det är vad de senare 90 procenten av telefonsamtalet till farmor består av. Det är resultatet av att två personer, som råkade mötas på gatan, gjorde misstaget att sakta ner en aning, och tvingades stanna. Fråga varandra hur läget var. Istället för att säga hej och fortsätta gå. Det är resultatet av två föräldrar till barn som går i samma skola som träffas i kassan på ICA. Det är hantverkare som kommer in i ens lägenhet och blir tvungna att vänta i 30 minuter på ett verktyg. Det är ett samtal som uppkommer för att ingen av parterna v i l l prata. Minus gånger minus blir plus.

Och det absoluta kallpratet erbjuds alltså under knappa fem minuter i Nyhetsmorgon-soffan, när inbjuden vinnare skrapar lott i direktsändning.Förutsättningarna är mycket bra. Två personer som aldrig tidigare har träffats ska umgås en stund inför publik. Det får inte bli tråkigt, det får inte vara tyst. Och det blir det inte heller. Om man tittar på rätt sätt faller allt på plats: Triss-skraparen är nervös, svarar kort på alla frågor samtidigt som hon försöker koncentrera sig på hur många 50.000- respektive miljonbiljopp som skrapats fram.

- Då säger vi hej till Börje från Gäddede som ska skrapa Triss. Välkommen!
- Tack.
- Du är från Gäddede?
- Ja.
- Två barn står det här, blir det något fint till dom om du skulle vinna?
- Ja det kan det nog bli kanske ja...
- Ja, lite finare julklappar än vanligt kanske?
- Ja... Mm.
- Där har vi två på 100.000 och en på 3 miljoner.
- Ja det är ju bra... (mumlande)
- Det vore väl inte dumt med tre miljoner.
- Nej det vore inte dumt det...
- Men där var det 3 på 50.000. 50 000 Börje, det var väl roligt?!
- Ja det var bra det.
- Då blir en slant till julklappar.
- Ja.

Sätt på tv:n kvart i nio valfri vardag. Det är 5 minuter av top of the line kallprat.

1 kommentar:

Einar sa...

Hahaha, den där filmen illustrerar fint. 50'000, ett jävla bakslag av alltihop.