Lustifikationstabellen: Kärnan av kul

lördag 3 februari 2007

Kärnan av kul

Det finns några saker som bara är roliga, under förutsättning att de görs på rätt sätt, förstås. Eller såhär: det finns några saker som oftare än andra är bra comedy.

Ett exempel är ordvitsar och namnskämt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, det bara är kul när man skruvar ett ord eller ett uttryck till en vits. Leendet kommer liksom direkt, naturligt; det är väldigt roligt på ett väldigt grundläggande sätt. Det är humorns ekvivalent till sött eller fett x salt. Det tilltalar direkt, utan omsvep.

Ett annat exempel på något som i princip alltid producerar ett direkt, genuint leende är Lika som bär-bilder. Rent intellektuellt går det inte att förklara vad som triggar skrattreflexen, för på papperet är det inte alls särskilt roligt att Peter LeMarc ser ut som en säl. I text är det inte ens nära humor. Men när jag nyss för första gången läste/tittade igenom bloggen SVT Nöje skrattade jag (eller log, jag skrattar sällan) säkert tio gånger. Det är ett bra betyg. Där har någon verkligen hittat kärnan av kul, och så håller han sig till det. Lyckat.

Här nedan Giorgio Armani och Werters orginal från nämnda blogg.


Inga kommentarer: