I dagens DN Kultur har Po Tidholm skrivit en artikel om radio- och sedermera också tv-programmet This American life. Det verkade intressant så jag drog hem första säsongens sex avsnitt. Det är verkligen lysande tv. På olika teman presenteras i varje program två, tre, fyra berättelser om "vanliga människor". Om något avgörande beslut de tagit, om ett misstag, om någon egenhet hos dem själva eller om en betydelsefull händelse i deras liv. Dokumentärt och intervjubaserat, intresserat, "mänskligt", och väldigt långt från, säg, Outsiders (som jag förvisso inte har sett, men jag räknar med att deras trailers är talande exempel). Dessutom med väldigt fint foto, snygg musik och en trevlig programledare med knasig röst.
Hur som helst. I avsnitt två förekommer en fjortonårig högstadiekille, Joe. Han har bestämt sig för att nu och för alltid skita i hela biten kring kärlek. "Det är inte värt smärtan", konstaterar han. Han säger att det är han som kommer att skratta bäst och sist åt människor i omgivningen som i kärleksruset blir som galna. Snarare än att de kommer att skratta åt honom som är ensam och sorglig. För Joe är inte sorglig, han är lycklig, eftersom han har sitt kompisgäng som han brukar spela Dungeons & dragons med några gånger i veckan. Plus tv-spel och så vidare.
Och det slog mig att töntlooken är internationell. Man är tanig och har dålig hållning, man har fet hy och fett långt hår, ofta i hästsvans, men en vanlig potta som fått växa ut till vad vi övriga skulle referera till som indie rock-frisyr, till följd av personens minimala intresse för sitt utseende, funkar också. Glasögon är självskrivet, och man har kläder som inte ens är omoderna, de ligger liksom utanför trendkurvor, utan att för den saken heller vara tidlösa. En öppen rutig skjorta, t-shirt (eventuellt med tryck), jeans, kängor med traktorsula och oväntat ofta även överrock. Ungefär så ser Joe ut. Liksom som hans kompisar. Och så såg alla de ut, som var inne på Star wars, rollspel, live och matte i den Uppsalaförort där jag växte upp.
Men hur blir det egentligen så här? För eftersom dessa personer är helt ointresserade av sitt yttre, framförallt i de tidiga tonåren men ofta också senare i livet, har de ju knappast någon stilförebild. Ändå ser alla töntar exakt likadana ut. På olika ställen i Sverige, liksom i USA. Precis som skejtare, hiphopare, punkare, svartmetallare och synthare ser likdana ut var man än kommer. Men till skillnad från dessa subkulturer har ju töntarna ingen gemensam utseendeöverenskommelse som sluter in och stänger ute, och som sagt inga stilförebilder att förhålla sig till. Betyder det då att töntlooken är ett slags modemässig carte blanche, kläder (och hår) som funktion och nödvändigt ont snarare än som uttrycksmedel? Det är alltså så här man skulle se ut om man slutade klä sig och klippa sig, för att istället bara bära kläder, ha hår? Jag tror det.